keskiviikko 18. syyskuuta 2013

And that's how we do it!

Jee, kiitos kaikille jotka kommentoi edellistä postausta. :) Sen innoittaman kuvasin tänään materiaalit ja nyt toteutan postauksen siitä, miten meillä kanit hoidetaan, mitä meillä syödään ja miten toimitaan!

 "Tervetuloa meidän kotiin!"


 Kompostiaidasta tehty "häkki" on tällä hetkellä Marlin koti. Marlin häkissä sillä on pari piilopaikkaa, pieni muovinen laatikko ajamassa vessalaatikon asiaa, ruokakuppi, vesipullo, aktivointipallo sekä iso kasa heinää. Lisäksi lattialla on matto ja yksi ponin satulahuopa mylläämistä varten. Marli on toistaiseksi viihtynyt oikein hyvin itsekseen, mutta tarkoitus olisi kanit yhdistää tulevaisuudessa samaan kämppään!


 Seuraavana esittelyvuorossa (miun croksien lisäksi) on Pöpsön ja Fotinin yhteinen häkki. Häkki sisältää kaksi aktivointilelua, kaksi vessalaatikkoa, ruokakupin, vesipullon sekä heinäkaukalon. Kuten Marlillakin, on häkissä pohjalla matto. Syy kahdelle vessalaatikolle on se, ettei Fotini suostu tekemään samaan nurkkaan tarpeitaan Pöpsön kanssa. Teollishäkkiin en ole saanut järkevästi mahtumaan minkäänlaista piilopaikkaa, mutta tuo fleeceviltti on ollut peittämässä häkin toista päätä ja toiminut tällä hetkellä aika kivasti. Lisäksi voi (ja varmasti onkin) hölmön kuuloista, että miksi kaksi kania asuu pienemmässä häkissä missä yksi kani asuu. Kokeilin kerran pitää kaikkia Marlin häkissä, mutta lopputuloksena Fotini oli päätynyt häkin ulkopuolelle. Tiedäppä häntä miten, mutta toistaiseksi järjestelyt ovat toimivat näin! Talvella katsotaan tilannetta sitten uudelleen. :)


 Kuivikkeena vessa-astioissa kaneilla on puupellettiä. Siirryttiin siihen hiljattain Mörtti-Röpöstä. Huomattu on, että puupelletti imee huomattavasti paremmin edelliseen kuivikkeeseen verrattuna, joka ei oikeastaan imenyt pissaa laisinkaan.


Kaneilla on jatkuvasti heinää sekä vettä tarjolla. Vesi vaihdetaan päivittäin ja heinää lisätään tarpeen mukaan.


Pöpsö ja Fotini syövät Rabbit Royalea, johon aloitin tänään pikkuhiljaa sekoittamaan Burgess Excelin pellettiä. Marli puolestaan totuttelee vielä entisen kodinsa ruokien kanssa syömään uutta pöperöä, johon kuuluu edellämainitut rehut. Lisäksi kanit syövät tuoreruokaa, pääosin porkkanaa sekä tummia salaatteja. Välillä ruokaan eksyy myös herkkuna toimivaa omenaa sekä purukalustoa kuluttavaa näkkäriä sekä omenapuun oksia.


Kanit ulkoilevat päivittäin ulkotarhassa. Huonommilla keleillä tilanne katsotaan uudelleen, mutta tavoitteena on aina saada kanit jaloittelemaan ulos häkeistään. Esteitä hypitään 1-3 kertaa viikossa, riippuen siitä onko kisoja tuloillaan ja onko tarvetta treenille. Kaikki estetreenit eivät kuitenkaan tarkoita isoja ja haastavia esteitä, vaan välillä juostaan pihalla ja hypitään vaikkapa yksittäistä pientä estettä kun siinä lähellä ollaan.


Toivottavasti tämä postaus nyt vastasi edes hieman odotuksia. :) Kommentteja otan mieluusti vastaan!

Mitä mieltä olitte? Mitä te teette samoin ja mitä toisin?

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus :) Sain paljon uutta tietoa siitä miten hoidat kanejasi!

  VastaaPoista
 2. Tuleeko puput hyvin jo toimeen aitauksessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tulevat! Fotinin ja Marlin välit on vielä vähän "sähköiset", mutta kyllä nekin jo kilpaa juoksevat putkea läpi ja haistelevat kovasti tosiaan tuttavuutta tehden. :)

   Poista